Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
DEMİR AĞACI
DEMİR ÇAMI
LATİNCE ADI: CASUARİNA EQUİSETİFOLİA
ANA VATANI: AVUSTRALYA
Aborijinlerin Kutsal Ağacı
Yaklaşık 600 milyon önceki Jurrasic dönemi Gondwana süper kıtasına ait fosil buluntularında karşımıza çıkan Demir Çamı için, jeolojik süreçlerden evrimleşerek günümüze kadar gelmiş bitkisel bir mutant dersek abartmış olmayız.
Demir Çamının Latince ön adı olan Casuarina’yı iğne yapraklarının Endonezya’da yaşayan Kasuari kuşunun dökümlü kalın tüylerine benzetilmesinden dolayı almıştır. Demir Çamı aslında ana vatanı olan Avustralya’nın okyanus kıyılarındaki tuz oranı yüksek ve kurak topraklarına göre evrimleşmiş bir meşe ağacıdır.
Okyanus kıyılarında tuz oranı yüksek toprakların içinde yaşam alanı bulamayan mikro organizmaların eksikliği bitkilerin yaşamına engel olur. Ancak Demir Çamının köklerinin toprağın içindeki nitrojeni sabitleyici özelliği sayesinde yayıldığı alanda mikro organizma yaşamını sağladığından neredeyse her türlü kurak arazi koşullarında kendi besinini üretebilme yeteneği vardır. İlk bakışta çam ağacına benzeyen yeşil dikenleri aslında evrimleştiği iklim koşularına göre kıvrılmış meşe yapraklarıdır ve bu kıvrılmalar yakından bakıldığında çıplak gözle bile görülebilirler. Rahatsızlık verecek derecede 12 ay boyunca sürekli iğne dökmesi aslında bu ağacın yaşayabilmesi için hayati öneme sahiptir çünkü ağacın kökleri dibine dökülen bu iğneleri toprağın içine doğru vakumlayarak kendi gübresini üretirler.
Biyolojik özelliklerinin etrafındaki fiziksel koşullara olan ilginç etkilerinden dolayı Aborijin Noongar Kabilesi için kutsal sayılan bir ağaçtır. Demir Çamının dibine dökülen iğnelerinin üzerinde yılanlar sürünme yeteneklerini kaybederek bir çeşit felç durumu yaşadıklarından demir çamına yaklaşmazlar. Başlı başına bu özellik bile demir çamının Noongar Kabilesi’nde kutsal bir değer hak etmesi için yeterli sayılabilir zira zorlu doğa koşullarında Avustralya’nın zehirli yılanlarından korunabiliyor olmak yaşam alanı seçiminde belki de en önemli etkendir.
Avustralya’nın zehirli yılanlarına karşı koruma sağlıyor olmasından dolayı Demir Çamı Noongar Kabilesi’nin günlük yaşamında çok önemli bir yer tutar. Kadınlar bu ağacın altında doğum yaparlar, kaybolan çocuklar demir çamının altında bulunmayı beklerler. Rüzgârın sık iğnelerinin arasından çıkardığı melodik hışırtı ölmüş olan atalarının ruhlarının fısıltıları olduğuna ve dökülen iğnelerinin de yine ölmüş atalarının göz yaşları olduğuna inanırlar.
Demir Çamının meşe meyvelerinin içindeki çekirdekleri Avustralya’ya has nesli tükenmekte ve koruma altında olan siyah kakadu papağının en sevdiği yiyecektir.