Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
LİMON
LİMON
LATİNCE ADI: CITRUS LIMON
ANA VATANI: HİNDİSTAN VE GÜNEY DOĞU ASYA
Romalı doğa bilimci GaiusPliniusSecundus “HistoriaNaturalis” isimli kitabında Limon’un Roma’ya Mısır’dan geldiğini ama daha öncesinde Theophrastus tarafından Büyük İskender’in Asya seferinden getirildiğini yazar. Theophrastus, Asya Seferi sırasındaki keşiflerini kayda geçirdiği “Peri PhytonHistoria”da Limonu portakal gibi yenilebilir olarak tanımlamamıştır. Theophrastus Limondan daha çok bir süs ve koku verici olarak bahsetmiş olup hoş kokulu yapraklarının temiz elbiselerin arasına yerleştirildiğinde kokusunun elbiselere geçtiğini ifade etmiştir. Ayrıca Limon yapraklarının şarabın içine atıldığında mide hazmına yardımcı oluğunu da belirtmiştir. M.S. 2. Yüzyılda İskenderiye sarayının mutfak ve ziyafetlerinin yönetici olan Naucratis’liAtheanos, “Deiphnosphist” isimli kitabında Limondan; “Atalarımız Limonu yememişler ama değerli bir koku olarak çekmece ve dolaplarına koymuşlardır” diye bahseder.
Anavatanı Hindistan’da ise Hindu Mitolojisi’ndeki anlamlı yeri ile geçmişten günümüze halen devam eden en yaygın günlük ritüelin önemli bir parçasıdır. Hindistan başta olmak üzere Hindu inancının yaygın olduğu ülkelerde hem evlerin, hem de dükkânların kapılarına Limon ve acı biber asılır. Sebebi ise sürekli dolaşan ikiz kız kardeşler olan Hindu tanrıçaları Alakshimi ve Lakshimi’dir. Alakshimi uğursuzluk tanrıçasıdır ve en sevdiği lezzetler ekşi ve acıdır. İnanışa göre Alakshimi kapıya asılı olan Limon ve acı biberi yiyip içeri girmeden kapıdan döner ve uğursuzluk evin veya dükkânın içine girmezmiş. İkiz kız kardeşi Lakshimi ise refah ve zenginlik tanrıçası olduğundan onun sevdiği tatlılar evlerden ve dükkânlardan içeri girip tatlı yiyerek refah ve zenginlik getirsin diye hiç eksik edilmezmiş. Hindistan’da limon ile ilgili iki batıl inanç da halen devam etmektedir. Bunlardan biri bir bıçak ile kullanmadan önce Limon kesilmesidir. Bilimsel açıdan bakıldığında Limondaki sitrik asidin bıçağın üzerindeki bakterileri temizleme özelliği öne çıkar. Diğer bir batıl inanç ise yeni alınan arabanın ilk kullanılacağında uğursuzluk ve kazadan koruyacağı inancı ile her tekerleğin altına bir Limon konarak ilk harekette bu Limonların ezilmesi geleneğidir. Bu ritüelin geçmişinde ise eskiden ilk defa arabaya koşulacak olan hayvanların ayaklarının altına aynı inanışla Limon koyup ezdirmesi yatar.
Güney İtalya ve Sicilya’lı göçmenler tarafından Amerika’ya getirilmiş olan Saint Joseph Günü’nde ise Limonun bekâr ve çocuğu olmayan kadınlar için ayrı bir önemi vardır. Her sene 19. Mart günü kutlanan Saint Joseph Günü’nde kiliseler ve evlerde fakirleri doyurmak için kurulan sofralarda meyvelerin arasına konulan bütün Limonların bekâr ve çocuğu olmayan kadınlar için ilahi bir anlamı vardır. İnanışa göre bekâr bir kadın kimse görmeden bu Limonlardan bir tane çalıp yer ise, bir sonraki SaintJoesph Günü’ne kadar evlenir, çocuğu olmayanlar kadınlar ise hamile kalırlar.